thiery.png

Homans weigert benoeming Damien Thiéry Linkebeek

woe 3 sep 2014

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans weigert om Damien Thiéry te benoemen als burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek. Thiéry trekt daarom voor een tweede keer naar de Raad van State.

Het lijkt een verhaal zonder einde. Even samenvatten. Damien Thiéry weigert bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 oproepingsbrieven in het Nederlands te sturen. Dat gaat in tegen de omzendbrief Peeters en dus weigert toenmalige minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois Thiéry te benoemen. Thiéry trekt daarop naar de Raad van state om zijn niet-benoeming te betwisten. Dat beroep wijst de Raad van State in juni af. Toch draagt de gemeenteraad Thiéry opnieuw voor als burgemeester. Dat mag niet volgens het gemeentedecreet, tenzij er zogenaamde nieuwe feiten kunnen ingeroepen worden.

Volgens Thiéry zijn die nieuwe feiten aanwezig.  Hij benadrukt hij dat hij de wet zal respecteren en bij een volgende stembusgang de oproepingsbrieven in het Nederlands zal verzenden. 

Maar Liesbeth Homans, de huidig minister van Binnenlands Bestuur, vindt die nieuwe argumentatie niet sterk genoeg.  Ook zij benoemt Thiéry niet.

Volgens de Linkebeekse kandidaat-burgemeester baseert Homans zich op een verslag van de gouverneur dat gebaseerd is op een dossier van enkele jaren geleden.  Hij trekt dit verslag dan ook in twijfel.  Zo ontkent Thiéry dat hij Frans zou gesproken hebben tijdens een gemeenteraad. 

Thiéry heeft nu 30 dagen de tijd om opnieuw beroep aan te tekenen bij de Raad van State en dat zal hij ook doen. Ondertussen dringt Thiéry aan op een ontmoeting met Homans om de zaak te bespreken. Iets wat hem naar eigen zeggen nooit gelukt is met Geert Bourgeois.