img_1289.jpg

Hondzocht herdenkt Slag bij Waterloo

zat 20 jun 2015

Dit weekend herdenkt het Lembeekse gehucht Hondzocht de Slag bij Waterloo. In Hondzocht verzamelden 200 jaar geleden duizenden soldaten onder leiding van prins Frederik van Oranje. Met onder meer een optocht van de Lembeekse paassoldaten en tentoonstellingen herdenkt Hondzocht één van de belangrijkste passages uit de geschiedenis van de Lage Landen.

In Hondzocht – op 14 kilometer van het slagveld bij Waterloo - logeerde op 17 en 18 juni een internationale troepenmacht van zo'n 17.000 soldaten onder leiding van Frederik van Oranje. “Het aantal was wat overdreven. Het was beter geweest om een deel van de troepen richting Waterloo te sturen omdat Wellington onderbemand was”, stelt historicus Luc De Vos. 

Toch was Hondzocht van strategisch belang. “De communicatielijn tussen Brussel en Oostende moest verdedigd worden. Bij een nederlaag van Wellington moesten de soldaten van Hondzocht de aftocht van Wellington richting de kust vrijwaren, maar ook Napoleons opmars richting Brussel stuiten. Maar door de overwinning van Wellington zijn de soldaten in Hondzocht nooit in actie moeten komen”, besluit Luc De Vos.

Op de herdenking in Hondzocht was ook de Nederlandse ambassadeur Henne Schuwer aanwezig. Schuwer legde net als provinciegouverneur Lodewijk De Witte een krans neer bij het monument ‘De Vrede van Hondzocht’. Tot 1940 hadden de Nederlanders Waterloodag, een officiële feestdag. Daarna is de interesse wat verwaterd. Maar door de 200ste verjaardag van het Koninkrijk Nederland herontdekken de Nederlanders ook de Slag bij Waterloo.

Volgens Schuwer is de Slag van groot historisch belang. “Zonder die veldslag bestond België en Nederland misschien niet en spraken wij zowel in België als Nederland de Franse taal. Bovendien werd door de nederlaag van Napoleon de macht over het Europese continent herverdeeld. In Waterloo is het Europa ontstaan dat wij vandaag kennen”, besluit ambassadeur Schuwer.

Bekijk ook de reportage die de herinneRING eerder deze week opdiepte uit het archief over het belang van Hondzocht in dat grote verhaal over de 'Slag bij Waterloo'.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"31807","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"335","width":"611"}}]]