31842_distelmans_wim.jpg

Hoogleraar Wim Distelmans wint prijs voor Vrijzinnig Humanisme

maa 22 jun 2015

Wim Distelmans, oncoloog, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en initiatiefnemer van het palliatieve dagcentrum Topaz in Wemmel, heeft in de Bozar in Brussel de 14e Prijs Vrijzinnig Humanisme gekregen. Hij kreeg de prijs voor de strijd die hij al zijn hele carrière geleverd heeft voor de rechten van de patiënt.

De Prijs Vrijzinnig Humanisme wordt om de twee jaar toegekend aan een persoon voor zijn/haar consequente volgehouden vrijzinnig-humanistische levenshouding en visie. Distelmans kreeg de prijs omdat hij gedurende zijn professionele carrière altijd geijverd heeft voor de erkenning van de rechten van een patiënt en voor de autonomie en de keuzevrijheid van het individu in zijn of haar levensfase.

Wim Distelmans startte  eind jaren ’90 ook met  Topaz in Wemmel. Een dagopvangcentrum voor mensen met een beperkte levensverwachting.  Door het enthousiasme van de vrijwilligers en de medische begeleiders heroveren mensen die ernstig ziek zijn, in het centrum hun eigenwaarde en zelfrespect.

Distelmans heeft een rotsblok verlegd

“Al degenen die voor het tot stand komen van de wetten op euthanasie en palliatieve zorg hebben geijverd, hebben hun steen in de rivier verlegd. Bij Wim Distelmans was het een rotsblok”, zei professor Etienne Vermeersch tijdens de uitreiking van de prijs.

De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Paul Baeteman en een zeefdruk van Jan Vanriet en werd gisteren uitgereikt naar aanleiding van de Internationale dag van het Humanisme.