vervuildezenne.png

Hormoonverstorende stoffen in Zenne te Vilvoorde

don 18 okt 2018

De rivier de Zenne bevat ter hoogte van de industriezone in Vilvoorde erg veel hormoonachtige stoffen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. De stoffen hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid en vergroten de kansen op diabetes en zelfs kanker. Dieren, insecten en planten worden daar ook het slachtoffer van.

Onderzoekster Tara Vandermarken (VUB): “50 procent van het water van de Zenne komt van het waterzuiveringsstation. Die hormoonverstorende stoffen komen dus eigenlijk voor een groot deel van ons allemaal: van ons afvalwater, van producten als cosmetica of shampoos, maar evengoed van plastics die wij gebruiken of medicatie die wij nemen.”

Het probleem ligt dus bij de mensen. Maar de eerste slachtoffers, dat zijn de fauna en de flora die in aanraking komen met de Zenne. Volgens de onderzoekster speelt ook Leefmilieu Brussel speelt hier een rol. Al sinds eind 2017 belooft Brussels minister Céline Fremault de hoofdriool onder de Vilvoordelaan op te kuisen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.