Interza ruimde dit jaar al 500 sluikstorten op

don 18 apr 2019

Interza ruimde dit jaar al 500 sluikstorten in Kampenhout, Steenokkerzeel, Zaventem, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Per dag gaat het om zo'n 5 sluikstorten. Via camerabeelden konden al 40 sluikstorters betrapt en beboet worden.

Sluikstorten blijft een groot probleem in onze regio. Dat blijkt uit cijfers van Interza. De intercommunale ruimt sinds dit jaar alle sluikstorten op in Kampenhout, Steenokkerzeel, Zaventem, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Op enkele maanden tijd werd 16 ton afval opgehaald, goed voor twee volle afvalwagens.

Het gaat in totaal om 500 afzonderlijke sluikstorten, grote en kleine. Via getuigenissen, bewijsstukken en camerabeelden werden al 40 sluikstorters beboet. De sluikstorters moeten de kosten voor de opruim betalen en krijgen daarbovenop een GAS-boete tot 350 euro.

“De cijfers leren dat sluikstorten helemaal niet loont,” zegt voorzitter Marleen Ral, “De pakkans is groot en zo ook de kans dat je voor honderden euro beboet wordt. Wie goed sorteert en voor het weinige restafval de correcte afvalzakken aankoopt, is sowieso beter af," zegt Marleen Ral, voorzitter van Interza.