defibrilator_2.jpg

Inwoner Nossegem installeert defibrillator voor zijn buren

din 23 jun 2015

Een inwoner van Nossegem heeft in zijn woning een defibrillator geïnstalleerd. Op die manier wil hij in zijn buurt mensenlevens redden.

Per jaar sterven ongeveer 10.000 Belgen aan een hartstilstand. Zo’n 30 Belgen per dag krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 5 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het tot 70 % kans om te overleven. Een automatische externe defibrillator kan dus levens redden. 

Dirk Vandenboer uit Nossegem, een ambulanceverpleger, heeft er daarom eentje geïnstalleerd in zijn woning. “De gemeente heeft al toestellen laten plaatsen in onder meer de sporthal en het zwembad. Maar er zijn ook toestellen nodig in woonwijken en industriezones. Een jaar geleden heb ik bij de bevoegde schepen aangedrongen om te investeren in de noodzakelijke toestellen, maar dat heeft niet veel opgeleverd”, zegt Dirk Vandenboer.

Dirk heeft daarom zelf een AED-toestel aangekocht. De defibrillator koste net geen 1000 euro en staat ter beschikking voor de inwoners van Nossegem.

“Ze waren in reclame. 1000 euro is bovendien niet veel als je hiermee een mensenleven kan redden. Iedereen kan de AED bij mij thuis komen vragen als iemand plots een hartstilstand zou krijgen. Het toestel staat ook geregistreerd op www.aed4.eu, een website die alle apparaten in je buurt in kaart brengt.”, aldus de enthousiaste verpleger.

Dirk en zijn echtgenote zijn verpleegkundigen, maar ook zijn drie zonen kunnen met de AED overweg. Dus in geval van nood wil de familie zeker helpen ook al is het gebruik van een defibrillator dankzij de interne computer zeer eenvoudig en veilig is.