img_1192.jpeg

Inwoners Affligem zorgen zelf voor inburgering van nieuwkomers

maa 9 feb 2015

In Affligem is een uniek inburgeringsproject van start gegaan: ‘Samen inburgeren’. In dit project maken Affligemnaren nieuwe inwoners wegwijs in de gemeente.

Zo leidt Bea De Schepper uit Affligem Touffa uit Marokko en Rana uit Jordanië rond op de kermis in Affligem. Zij nemen deel aan het project ‘Samen inburgeren’. Hierbij leren Affligemnaars nieuwe inwoners' hun gemeente en activiteiten kennen.

 “Mevrouw Bea komt elke vrijdag in de bib van Affligem, om te leren, te vertellen en te praten”, vertelt nieuwkomer Rana Allasarwa. “We kletsen niet alleen maar het hebben het ook over praktische zaken. Zoals het verschil bijvoorbeeld tussen de blauwe en de gele huisvuilzak. Maar we kunnen evengoed praten over het onderwijs of ziek zijn”, verduidelijkt begeleidster Bea De Schepper.   

Inburgering met vriendschap als gevolg

Het inburgeringsproject in Affligem ging in oktober van start en het was meteen een succes. Er zijn intussen al 18 koppels ingeschreven. “We willen de mensen zelfredzaam maken. Het is belangrijk dat ze Affligem leren kennen. Met deze aanpak leren ze meteen ook Nederlands. En intussen steken we wat op van elkaars cultuur”, verduidelijkt Herman Steppe, schepen van Sociaal Beleid in Affligem.

Affligemnaars en inburgeraars kunnen vrijwillig aan dit project deelnemen en zien elkaar minstens om de twee weken gedurende een bepaalde periode. Maar bij Bea en Rana is dit alvast het begin van een mooie vriendschap. “We blijven contact houden, Bea is zoals mijn grote zus”, glimlacht Rana Allasarwa.