syrie2.jpg

Jambon wil databank over alle Belgische jihadi’s

zat 21 feb 2015

Er komt een gestructureerde databank met alle gegevens over alle Belgische jihadi’s. Dat meldt de Standaard. Zo’n databank moet er voor zorgen dat informatie over Syriëstrijders vlotter tot bij de lokale politie geraakt. 

De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst beschikt over heel wat informatie over Syriëstrijders. Ook speurders en het gerecht kunnen van die informatie gebruik maken als er een gerechtelijk onderzoek loopt. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil die informatie nu ook beschikbaar stellen voor de lokale politie en de burgemeesters van gemeenten die geconfronteerd worden met radicaliserende jongeren.

“Daarom komt er specifieke databank waarin alle gegevens van Belgische jihadi’s verzameld wordt. Van iedereen die gevolgd wordt is er een aparte fiche waar de veiligheids- en inlichtingendiensten details kunnen aan toevoegen. Zo heeft iedereen altijd de meest volledige gegevens”, aldus Jambon in De Standaard. De databank is een van de maatregelen die de federale overheid genomen heeft na de antiterreuractie in Verviers.