Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jean-Pierre Van Rossem veroordeeld tot twee jaar cel en geldboete

Jean-Pierre Van Rossem veroordeeld tot twee jaar cel en geldboete

Ex-beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van twee jaar. Hij werd schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Van Rossem woont in Kapelle-op-den-Bos.

Het Brusselse parket vervolgde het voormalige parlementslid omdat hij jarenlang een verborgen luxeleven leidde en toegang had tot geld op Zwitserse bankrekeningen. “Noch de inkomsten, noch de levensstijl kunnen fiscaal verklaard worden”, had de openbaar aanklager gevorderd op het proces. “Van Rossem en zijn partner geven zo goed als geen inkomen aan. Hij heeft een bescheiden pensioen als ex-volksvertegenwoordiger en moet de fiscus nog twintig miljoen euro.”

Naast zijn celstraf van twee jaar sprak de rechter ook een geldboete uit van 12.000 euro. Daarenboven werd een som van 390.000 euro verbeurd verklaard. Zijn vriendin stond ook terecht en werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een boete. Tegen haar werd een verbeurdverklaring van 273.000 euro uitgesproken.

Moneytron
Jean-Pierre Van Rossem is lang geen onbekende voor het gerecht. Met het Moneytron-systeem haalde Van Rossem in de jaren ’80 miljarden op bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem kreeg vijf jaar cel voor die feiten, maar het geld is nooit teruggevonden.