Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Jeanne (93), enige dochter van de vroegere brouwer van de Ginder-Ale, overleden

Jeanne (93), enige dochter van de vroegere brouwer van de Ginder-Ale, overleden

Jeanne De Smedt-Van Ginderachter, erevoorzitter van de Koninklijke Muziekvereniging Concordia en de enige dochter van de voormalige brouwer van de Merchtemse Ginder-Ale Jozef Van Ginderachter, is thuis in Meise overleden. Ze werd 93 jaar. De verrijzenisviering vindt plaats in de kerk van Onze Lieve Vrouw-Ter-Noodt in Merchtem op zaterdag 13 januari 2018 om 10 uur.

Jozef Van Ginderachter (overleden in 1959) was maar liefst 25 jaar lang burgemeester van Merchtem. Zijn dochter Jeanne was gehuwd met Constant De Smedt, die afstamt uit een Opwijkse brouwersfamilie. Ze was moeder van Jo (overleden) en Chantal De Smedt. Deze laatste was ook kort burgemeester van Merchtem.

De Koninklijke Muziekvereniging Concordia liet twee jaar geleden nog een bier brouwen dat de naam 'Dame Jeanne' kreeg, als eerbetoon aan de erevoorzitter van de muziekvereniging. Haar vader, Jozef Van Ginderachter, lanceerde in 1928 Ginder-Ale in Merchtem en bouwde de brouwerij uit. In 1991 werd de productie overgebracht naar Leuven, waar nog zo'n 3.000 hectoliter Ginder-Ale per jaar wordt gebrouwen. Het bier wordt enkel nog in de streek rond Merchtem verkocht.

Vandaag wordt het Ginder-Ale complex omgebouwd tot het rust- en verzorgingstehuis 'Martinas' en komen er serviceflats, lofts, appartementen en handelszaken.