kampenhout_gebouwen.jpg

Kampenhout heeft grootse plannen met gemeentelijke gebouwen

woe 28 jul 2021

Kampenhout heeft de komende jaren heel wat plannen met zijn gemeentelijke gebouwen. Het wil enerzijds enkele erfgoedpareltjes, zoals Villa Lucie en het Kasteel van Bellinghen, bewaren en restaureren. Anderzijds krijgen heel wat van die gebouwen een gemeentelijke functie. “Zo kunnen we ons erfgoed op een goede manier zo veel mogelijk delen met onze inwoners”, zegt burgemeester Kris Leaerts.

De plannen maken deel uit van een patrimoniumstudie die het gemeentebestuur begin juni goedkeurde. “De gemeente bezit zoveel uniek historisch erfgoed en de gebouwen zijn vanzelf al uitzonderlijk mooi. Daarom willen we zo weinig mogelijk verbouwen”,  zegt Leaerts. “We restaureren en behouden de gebouwen zoveel mogelijk zoals ze zijn. We gebruiken ze zoals ze ontworpen zijn. Daardoor zijn er minder ingrijpende investeringen nodig en verhoogt de kwaliteit van het Kampenhouts patrimonium.”

Eén van de gebouwen is het Godshuis, de nieuwe naam voor het OCMW-gebouw. Dat wordt onder meer de uitvalsbasis van het facilitair team en de teams sociale zaken en vrije tijd. “De Krop wordt het culturele hart van de gemeente. Naast het nieuwe Witloofmuseum en het Brabants Centrum voor Muziektradities komt er ook een belevingscentrum”, gaat Leaerts verder. “In Villa Lucie komt het toeristisch onthaal van de gemeente, de Grote Pastorij wordt dan weer uitgebreid met een glazen tuinkamer voor vergaderingen.”

Het nieuwe administratieve centrum komt tot slot in het Kasteel Van Bellinghen dat de gemeente in 2019 aankocht. Ook de politie zal in het kasteel een plek krijgen.