Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Katia Segers: “Enkele gemeenten krijgen minder ondersteuning bij aanpak grootstedelijke uitdagingen”

Katia Segers: “Enkele gemeenten krijgen minder ondersteuning bij aanpak grootstedelijke uitdagingen”

Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a) pleit voor gelijke ondersteuning bij de aanpak van grootstedelijke uitdagingen. Momenteel krijgen gemeenten zoals Liedekerke, Affligem, Roosdaal en Lennik minder middelen dan de negentien gemeenten uit de Vlaamse Rand. “De grootstedelijke uitdagingen in deze gemeenten zijn nochtans hetzelfde”, stelt Segers.

De Vlaamse Regering richtte deze legislatuur een Vlaams Randfonds op. Negentien gemeenten die grenzen aan Brussel kunnen jaarlijks rekenen op 4 miljoen euro om de grootstedelijke problemen aan te pakken. Sinds 2019 worden Ninove, Denderleeuw, Zottegem en Geraardsbergen dan weer ondersteund via het Denderfonds.

“Maar enkele buurgemeenten vallen uit de boot”, merkt Vlaams Parlementslid Katia Segers (sp.a) op. “Uit het meest recente onderzoek van het Brussels informatie-, documentatie- en onderzoekscentrum (BRIO)  van de VUB blijkt dat Liedekerke, Roosdaal, Affligem en Lennik dezelfde grootstedelijke uitdagingen kennen als de negentien gemeenten die officieel tot de Vlaamse Rand behoren. Die vier gemeenten moeten met ongelijke wapens strijden bij uitdagingen zoals kinderen met een andere thuistaal, internationalisering, armoede, hoge woningprijzen en een tekort aan kinderopvang.”

Segers pleit voor een gelijke ondersteuning vanuit Vlaanderen. “Ook in Affligem, Lennik, Liedekerke en Roosdaal voelen we dagelijks de invloed van Brussel”, zegt het Vlaams Parlementslid. “De verdeling van middelen zou gebaseerd moeten worden op de PCA-scores die BRIO ontwikkelde, waardoor ook gemeenten die niet grenzen aan Brussel meer tools en middelen krijgen.”