kerk_brussegem.jpg

Kerk Brussegem wordt ontwijd

zat 9 mei 2015
Het centraal kerkbestuur van Merchtem stelt voor om de kerk van Brussegem te ontwijden. De gemeente zal de pastorie van Brussegem verkopen, die van Ossel blijft. 
 

Bisdom beslist maandag
Het bisdom krijgt het laatste woord over de toekomst van de kerk van Brussegem, maar het is bijna zeker dat die het voorstel van de parochiegemeenschap volgt. Voorzitter Jean-Pierre Stalmans van het Centraal Kerkbestuur van Merchtem: 'We gaan maandag op het gemeentehuis aan het college al onze voorstellen op tafel leggen. Als het bisdom ons volgt, is het dus inderdaad zo dat de kerk van Brussegem zal worden ontwijd.'
 
Beschermd gebouw
De kerk van Brussegem afbreken kan niet, want het gaat om een beschermd gebouw. Het centraal kerkbestuur zou wel nog graag activiteiten organiseren in de kerk voor de parochie en/of voor de Rinkelingschool, maar het is dan aan de gemeente om te beslissen wat er met het gebouw moet gebeuren. In de Sint-Annakapel, niet ver van de kerk van Brussegem, zullen wel nog vieringen plaatsvinden.
 
Pastorie Ossel blijft
Ook wat de pastorieën betreft, zijn er knopen doorgehakt. Zo zal de pastorie van Ossel worden behouden. Die zal deel uitmaken van de nieuwe toekomstige pastorale zone 'Wemmel'. De pastorie van Brussegem kan door het bisdom worden vrijgegeven, waardoor de gemeente een andere bestemming aan het gebouw kan geven', aldus Stalmans. Het centraal kerkbestuur stelt ook voor om de parochies Hamme, Brussegem en Ossel tot één parochie te fuseren. Dat betekent dat er daar nog één gemeenschappelijke kerkraad in plaats van drie zal zijn. De pastorie van Ossel zou dan behouden blijven als geaffecteerde pastorie voor de nieuwe toekomstige pastorale zone Wemmel. 
 
Brussegemse verenigingen in de kou?
Met de verkoop van de pastorie van Brussegem valt het plan van de Brussegemse verenigingen wel in duigen. Schepen van Brussegem Maarten Mast (LVB) had het plan opgevat om met de Brussegemse verenigingen die pastorie wél te behouden. Maarten Mast: 'Ik ben officieel nog niet op de hoogte gesteld van de beslissing van het centraal kerkbestuur, en wacht de vergadering van maandag af. We hadden het plan om de Brussegemse pastorie met steun van de verenigingen te behouden, maar blijkbaar haalt dat plan het niet, wat ik ook betreur. Zoals de kaarten er nu voorliggen, zal de pastorie van Brussegem door de gemeente worden verkocht, en blijft de pastorie van Ossel behouden', besluit Mast.