gooik_kerk.jpg

Kerk Gooik dringend aan renovatie toe

din 6 jan 2015

De kerk van Gooik is dringend aan restauratie toe. Er vallen regelmatig stenen, leien en andere brokstukken naar beneden. Ook binnenin is de kerk er slecht aan toe, het koor is al meer dan een jaar afgesloten omdat de steunbalken in het plafond verzakt zijn. Ondanks het mogelijk instortingsgevaar worden er wekelijks eucharistievieringen georganiseerd. 

De Sint-Niklaaskerk is dus het zorgenkindje van Gooik. De gemeente heeft architect Herman Cornelis gevraagd om een restauratiedossier op te stellen, want een bezoekje aan de kerk is niet meer zonder risico.

Monumentenzorg heeft de kerk in 2005 en 2012 gedetailleerd onderzocht. In die jaren is de toestand van de kerk zienderogen achteruit gegaan. Vooral het vocht in de muren veroorzaakt grote problemen.

“Ook in de kerk is de aftakeling goed zichtbaar, zeker ter hoogte van het laat gotische koor”, verduidelijkt de architect. “De muren met de verticale kolommen wijken ongeveer 10 cm uit naar buiten. Het gevolg is dat we in ’t midden van de muren scheuren krijgen. Dat begint met pleister die naar beneden valt.  Maar daarna zijn het bakstenen of natuurstenen”, aldus architect Herman Cornelis.

Toch hoeven de parochianen volgens priester Piet Chrispeels niet meteen het ergste te vrezen. De eucharistieveringen worden voorlopig ook niet geannuleerd.   

Momenteel wordt dus een restauratiedossier voorbereid. Architect Cornelis schat dat de werkzaamheden zo’n 900.000 euro zullen kosten. Als alles meezit zal de restauratie in 2020 geklaard zijn.