kerk_centrum_kapelle-op-den-bos.jpg

Kerkenplan Kapelle-op-den-Bos goedgekeurd

don 3 maa 2016

De kerk van Kapelle-op-den-Bos zal uitsluitend gebruikt worden voor erediensten. In de kerken van deelgemeenten Nieuwenrode en Ramsdonk zullen naast erediensten ook nevenactiviteiten kunnen georganiseerd worden. Dat blijkt uit het kerkenplan dat zowel door de gemeenteraad als de betrokken kerkinstanties is goedgekeurd. 

Het kerklandschap wordt momenteel grondig hertekend in onze regio.  En dat is nodig.  Want vandaag telt Halle-Vilvoorde 172 parochies en evenveel kerken voor slechts 35 gemeenten. Wellicht verdwijnen er  daardoor op termijn een aantal parochies en zullen een aantal kerken een nieuwe bestemming krijgen.

Maar dat is een oefening die elke gemeente afzonderlijk moet maken. In Kappelle-op-den-Bos zijn ze intussen klaar met hun huiswerk. Door dat plan is nu ook de weg vrij om de kerk van Ramsdonk te restaureren. Het plan is een voorwaarde om subsidies te kunnen aanvragen. "Er werd een grondige inventaris gemaakt vanuit de pastorale realiteit met een visie naar gebruik en investeringen in de nabije toekomst. "Feit is dat de nieuwe pastorale zone de drie kerken herbevestigt in hun huidige functie als gebouw voor de eredienst. Naar de toekomst wordt de kerk van Kapelle-op-den-Bos blijvend en uitsluitend behouden voor de eredienst. Voor de kerken van Ramsdonk en Nieuwenrode worden naast liturgisch gebruik ook nevenbestemmingen in overweging genomen", verduidelijkt  Ria De Vos, schepen van Historische Gebouwen en Kerken. (CD&V)