bedrijven.jpg

Kijkstage bij bedrijven in Halle-Vilvoorde wordt wegens succes herhaald

vrij 8 mei 2015

De kijkstage die VOKA organiseerde voor zo’n 80 ASO-studenten is een groot succes geworden. Met het initiatief wil VOKA de studenten helpen bij het maken van een juiste studiekeuze. 20 bedrijven uit onze regio namen deel aan het project.

25% van de studenten die aan het hoger onderwijs beginnen stopt al na een jaar. 50% geeft ook aan liever een andere richting gestudeerd te hebben. Een studiekeuze bepalen is dus geen sinecure voor 18-jarigen.

Om de jongeren een realistisch beeld te geven van hun latere jobinhoud organiseerde de werkgeversorganisatie VOKA samen met zo’n 20 bedrijven uit Zaventem en Diegem een kijkstage. Daarbij mochten de studenten kiezen uit zeven functies: HR, officie management, financieel, juridisch, logistiek en planning, marketing en sales of IT. Gedurende 2 dagen mochten ze dan in de voetsporen lopen van een persoon die één van deze functies uitoefent. 

Zowel leerlingen als bedrijven waren enthousiast. Sommigen onder hen, zoals Jeroen Susant van het Zavo in Zaventem, weten al welke richting ze willen studeren: “Ik wil Industriële Wetenschappen gaan studeren maar koos voor een kijkstage HR en Finance om zeker te zijn dat ik de juiste keuze maak.” Anderen kregen dan weer interesse in het bedrijf waar ze op bezoek kwamen. Bij veiligheidsbedrijf SERIS Security wil een leerling alvast terugkomen voor een vakantiejob.

Algemeen directeur bij VOKA Halle-Vilvoorde Paul Hegge heeft al laten weten dat het initiatief volgend jaar zeker zal herhaald worden.