afs.jpg

Kijsanee uit Thailand studeert aan het College Vilvoorde

don 22 maa 2018

AFS is een wereldwijde organisatie die jongeren een onvergetelijk jaar in het buitenland aanbiedt. De jongeren leren een andere cultuur kennen door bij een gastfamilie te logeren voor drie tot tien maanden. Dankzij AFS is de zestienjarige Kijsanee, uit Thailand, in Vilvoorde terechtgekomen.

Waarom koos je voor  AFS?
Kijsanee:”In Thailand is het een hele eer om te kunnen reizen, zeker naar Europa. AFS bood mij de unieke kans om Europa te ontdekken. Ik ben gefascineerd door de Europese cultuur en heb er veel over geleerd, maar nu kan ik Europa in het echt ontdekken.”

Wat is de grootste cultuurschok geweest?
Kijsanee:”Het eerste wat mij opviel, was dat mensen elkaar een kus en een knuffel gaven wanneer ze elkaar een tijd niet hadden gezien. Belgen zijn ook veel directer dan in Thailand waar je je gedachten niet luidop zegt. Ik zat in Thailand ook op een meisjesschool en was verrast om in een school terecht te komen waar jongens en meisjes samen zitten.Een tweede cultuurschok was de taal. Het Nederlands bevat heel wat klanken die ik maar moeilijk kan uitspreken. Zo heb je de ‘r’- en ‘oe’-klanken. Voor mij was het moeilijkste woord ‘Kerstmis’.”

Wat vind je het leukste aan Europa?
Kijsanee:”Allereerst ben ik bij een geweldige familie beland, die mij echt vertroetelt. Zo hebben we al verschillende tripjes gedaan door West-Europa. We bezochten de Loire-streek, Mont Saint Michel en Versailles. Ook in Belgie hebben we al steden bezocht zoals Brugge. Ik vond in Brugge de stijl van de daken zeer interessant omdat ik later architectuur wil studeren.Verder vind ik de seizoenen hier geweldig! Ik had nog nooit echte sneeuw gezien en heb met mijn AFS-broer een sneeuwman gemaakt.

Als je één ding mocht meenemen vanuit België naar Thailand, wat zou dat dan zijn?
Kijsanee:”Chocolade. België staat bekend voor zijn chocolade en bier. Omdat ik nog te jong ben om bier te drinken, ben ik verzot op chocolade.”

Ben je nog van plan om in de toekomst terug te komen naar Belgie?
Kijsane:”Ja, ik vind dit een geweldig land ondanks het sombere weer. De  gastronomie is geweldig! Ik wil ook contact blijven houden met mijn gastfamilie en mijn Belgische vrienden.”