Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kleuters uit Asse leggen eerste taaltesten af

 

Kleuters uit Asse leggen eerste taaltesten af

In de gemeentelijke basisschool De Springplank in Asse zijn vandaag de eerste taalscreeningstesten afgenomen in de derde kleuterklas. Op die manier kunnen kleuters met een taalachterstand gedurende de rest van het schooljaar bijgespijkerd worden. “Deze taaltest legt vroegtijdig een mogelijke taalachterstand bloot en kan in de rest van het schooljaar verholpen worden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 

Vandaag worden er bij vele tientallen laatstejaarskleuters de allereerste taalscreeningtesten afgenomen. Dat is onder meer het geval in de gemeentelijke basisschool De Springplank in Asse.  De kleuters leggen een deel van de zogenaamde Koala-test individueel af en het andere deel in groepjes van vijf kleuters. “Kinderen die het eerste leerjaar met een taalachterstand aanvangen, lopen ook achterstand op op andere leergebieden. Met de verplichte taalscreeningtesten bij alle kinderen uit de derde kleuterklas willen we élk kind een gelijke start bieden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Wanneer na een jaar het Nederlands bijspijken blijkt dat de taalachterstand nog te groot is, kan de klassenraad adviseren om de overstap naar het eerste leerjaar uit te stellen. “Met de taalscreening verhinderen we dat leerlingen hun hele schoolcarrière achterop zouden moeten hinken”, aldus Weyts.
 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.