150929_vluchteling.jpg

Koppel uit Dilbeek biedt onderdak aan Syrische vluchtelingen

din 29 sep 2015

Nu de vluchtelingencrisis in ons land volop woedt, barst er een solidariteitsgolf los. Veel mensen brengen spullen naar het Maximiliaanpark in Brussel om de vluchtelingen te helpen. Maar Dilbekenaren Gido Van den Ende en Daniëlle Bodart gaan nog een stapje verder. Zij namen twee jonge Syriërs in huis en nemen alle kosten voor hun rekening.

Mohammed en Ayham maken al helemaal deel uit van de familie. Ze logeren hier bij Dilbekenaren Gido en Daniëlle sinds begin september. “We zijn toen naar het Maximiliaanpark in Brussel gegaan om er een aantal vluchtelingen op te pikken. Nu de kinderen het huis uit zijn, hadden we toch een aantal kamers over”, vertelt Gido Van den Ende. “We willen hen een nest aanbieden waar ze tot rust kunnen komen. In een opvangkamp leren ze ook niet de bevolking en onze gewoonten kennen. Intussen zijn we met hen naar de ‘Dag van de Dilbekenaar’ geweest en hebben we hen in contact gebracht met de plaatselijke sport- en jeugdclubs”, aldus Daniëlle Bodart, de echtgenote van Gido.

Gido en Daniëlle zijn niet aan hun proefstuk toe, zo vingen ze eerder al probleemjongeren op. In het kamp waren veel mensen bang om mee te gaan door wat ze allemaal meegemaakt hadden tijdens de oorlog. Naast de terreur door Assad en IS, hadden veel mensen er ook een verschrikkelijke reis opzitten. Uiteindelijk beslisten Ayham en Mohammed om toch mee te gaan naar Dilbeek. Ze deden daardoor wel afstand van hun rechten als kandidaat-vluchtelingen. En dat betekent dat ze geen financiële of andere steun meer krijgen van Fedasil. Die heeft liever niet dat veel mensen het voorbeeld van Gido en Daniëlle volgen.  “En dat is jammer. Wanneer particulieren vluchtelingen opvangen kan Fedasil toch besparen op de opvangplaatsen”, aldus het koppel.

Mohammed studeert tandarts, Ayham is medisch ingenieur van opleiding. Beide willen nu ook het Frans en Nederlands onder de knie krijgen om aan een mooie toekomst te werken, hier, in Syrië of elders.