chef_manon_affligem.png

KORT & GOED: Salade van asperges met erwtjes en gerookte ham

woe 27 mei 2020

In de eerste Kort & Goed maken we kennis met Kris Van der Cammen van Restaurant NoNon uit Affligem. Hij bereidt een salade van asperges met erwtjes en gerookte zalm. Smakelijk!

Bereidingstijd: 15 min

Ingrediënten (2 personen)

 

  • 6 à 8 witte asperges (afhankelijk van de maat)
  • 4 eetlepels (diepvries) erwtjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 stengel pijpajuin 
  • bladpeterselie
  • bieslook
  • 1 citroen 
  • 100 g gerookte ham of Tiroler spek
  • 5-tal radijsjes
  • Voor de afwerking: enkele takjes groene kruiden , enkele croutons of stukjes cracker of toast en olijfolie.

 

Bereiding

DE ASPERGES

We schillen de asperges.

TIP 1:

Na het schillen van de asperges breek je aan de onderkant een 2-tal cm af. Als je bij het afbreken ‘draden’ trekt, is dat een teken dat de asperges niet goed geschild zijn. Geen draden meer = goed geschild!

De asperges koken in ruim gezouten water voor ongeveer 4 minuten (alweer afhankelijk van de dikte).

TIP 2:

De asperges zijn klaar als je ze na het koken doorrprikt en geen weerstand voelt!

Haal de asperges uit het water en laat ze afkoelen in de koelkast.

 

DE VINAIGRETTE

We nemen twee lepels mayonaise (huismayonnaise is ok).  

We mengen deze met de gehakte bladpeterselie, de fijngesneden bieslook en pijpajuin.

Daarna voegen we het sap van een halve citroen toe en 2 eetlepels water .

Stevig afkruiden met peper, zout en muskaatnoot.

We mengen de gesneden asperges - de punten houden we apart voor de afwerking-  met de erwtjes, radijsschijfjes en de vinaigrette én: kruiden af!

 

TIP 3

Gebruik best diepvries erwtjes: deze zijn heel vers.  Erwtjes uit blik smaken meestal slecht en ziet er bruinig uit

 

AFWERKING OP HET BORD

We dresseren de aspergesalade in een ring op het bord en drukken deze licht aan.

Daarop draperen we de fijngesneden gerookte ham of Tiroler spek en de aspergepunten. Finishing touch : enkele takjes verse groene kruiden, croutons of crackers, zeste van citroenen en een geutje olijfolie.

Smakelijk!

Kris Van der Cammen Restaurant NoNon