kazerneasse2.jpg

Krakers hebben oude brandweerkazerne Asse verlaten

din 26 mei 2015
De actievoerders die vrijdagavond de oude brandweerkazerne in het centrum van Asse kraakten, hebben het pand weer verlaten. Ze willen wel een gesprek met burgemeester Van Elsen over de toekomst van de kazerne en sluiten nieuwe acties niet uit.

Protesteren tegen leegstand en verkrotting
Sinds vrijdag werd de voormalige brandweerkazerne in de Arsenaalstraat in Asse bezet door actievoerders, onder wie een oud-commandant van de brandweer. Ze wilden op die manier de leegstand en de verkrotting van het gebouw aankaarten. (lees ook: 'Actievoerders bezetten oude brandweerkazerne Asse')
 
Enorm veel mogelijkheden
Ondertussen hebben de krakers het gebouw weer verlaten, maar ze eisen wel een gesprek met de burgemeester. 'Wij eisen dat het gemeentebestuur terugkomt op haar beslissing om dit grote complex te slopen en het gebouw een nieuwe functie geeft als gemeenschapscentrum waar allerlei activiteiten mogelijk zijn', vertelt Reinout Keymolen, woordvoerder van de actiegroep 'Kom en Bevrijd Ze'.
Het pand heeft volgens hem enorm veel mogelijkheden met zijn garages, slaapzalen, vergaderlokaaltjes, cafétaria, conferentieruimte, douches, klimparkour, sportzaal, en droogtoren. 'Uit de concerten die we dit weekend hebben georganiseerd blijkt bijvoorbeeld dat de droogtoren een zeer goede akoestiek heeft', aldus Keymolen. 
 
Vernieuwend gemeenschapsproject
De voormalige kazerne staat leeg sinds november 2014 om plaats te maken voor het Hopmarktbouwproject in het centrum van Asse. Maar dat dossier zit muurvast. De bouwvergunning is door alle vertragingen zelfs al vervallen. De actiegroep 'Kom en Bevrijd Ze' vraagt dat Asse het pand in handen geeft van een coöperatieve bestaande uit mensen uit het verenigingsleven, buurtbewoners en andere geïnteresseerden die hier een vernieuwend gemeenschapsproject zouden kunnen realiseren.