Lennikse gemeenteraad stemt motie voor eigen rechtbanken in Halle-Vilvoorde

woe 20 dec 2017

De gemeenteraad van Lennik heeft een motie van Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) goedgekeurd, waarin ze vraagt eigen rechtbanken te installeren in Halle-Vilvoorde. Nu moeten rechtszoekenden vaak nog in Brussel terecht,  volgens N-VA met alle nadelen vandien.

Sinds 2014 beschikt Halle-Vilvoorde over een eigen parket. “Met eigen rechtbanken zou Halle-Vilvoorde eindelijk een volwaardig arrondissement los van Brussel zijn” zegt Van Vaerenbergh.

De Brusselse rechtbank kampt met structurele achterstand en organisatieproblemen. Volgens Van Vaerenbergh bestaat de indruk dat de doelbewuste keuze voor de Franstalige kamers van de rechtbank geïnspireerd is door een grotere kans op procedurele vertragingen, een mildere bestraffing of een hogere kans op seponering. Eigen rechtbanken zouden volgens Van Vaerenbergh soelaas kunnen bieden. 

Een week geleden keurde ook de provincieraad van Vlaams-Brabant een motie goed voor de oprichting van een eigen rechtbank voor Halle-Vilvoorde, nadat 33 burgemeesters in de regio al hadden opgeroepen tot de oprichting van zo'n rechtbank.