van_ginderdeuren.jpg

Lennikse schepen Van Ginderdeuren reageert voor het eerst

woe 16 dec 2015

Voor het eerst sinds de hele heisa rond z'n persoon, heeft Lenniks schepen Filip Van Ginderdeuren een uitgebreid interview gegeven aan RINGtv. Niet over het gerechtelijk onderzoek dat tegen hem loopt maar wel over de politieke situatie in z'n gemeente. Sinds Van Ginderdeuren z'n bevoegdheden werden afgenomen en Kelly Van Vlaenderen als onafhankelijke zetelt, beschikt de coalitie van burgemeester De Knop niet langer over een meerderheid, met alle gevolgen van dien. 

Afgelopen maandag stemde de gemeenteraad van Lennik over de begroting voor 2016. Die raakte niet goedgekeurd omdat er evenveel stemmen voor als tegen waren. (Lees ook: ‘Begroting verworpen door kibbelende meerderheid in Lennik’)

Filip Van Ginderdeuren kon de coalitie aan een meerderheid helpen maar hij bleef naar eigen zeggen bewust afwezig op de gemeenteraad omdat hij een signaal wou geven. Onder meer de manier waarop de begroting tot stand is gekomen is voor de schepen onaanvaardbaar.

‘Ik neem haar dat zeer kwalijk’

De bevoegdheden van de schepen werden midden maart verdeeld onder de andere schepenen, toen Van Ginderdeuren aangehouden werd op verdenking van valsheid in geschrifte en verduistering. Hij zou als advocaat z'n functie als voorlopig bewindvoerder misbruikt hebben. Pas als er een uitspraak is in het gerechtelijk onderzoek wil De Knop Van Ginderdeuren zijn bevoegdheden teruggeven. “Ik neem haar dat zeer kwalijk. Als democraat vind ik het zeer triestig dat dit gebeurd is zonder politiek overleg. Ook heb ik nooit de mogelijkheid gekregen om mij te verantwoorden bij mijn collega’s. En dan sta je met je rug tegen de muur en kan je geen kant meer uit”, aldus Van Ginderdeuren.

En zolang die conflictsituatie blijft duren is er volgens Van Ginderdeuren geen meerderheid meer in Lennik. “Maar de deur staat nog altijd op een kier, de hand is nog altijd uitgereikt”, besluit de Lennikse schepen. Meer hierover vanavond in het nieuws.