lichtstoet5.jpg

Lichtstoet voor een sociaal Grimbergen

don 3 jan 2019

Voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad in Grimbergen donderdagavond vond een bescheiden lichtstoet plaats ‘voor een warm en solidair Grimbergen'. De initiatiefnemers wilden zo uiting geven aan hun vrees dat de gemeente onder het nieuwe bewind van N-VA, Vernieuwing en Open VLD ‘minder warm en solidair' zou worden.

De stoet duurde een uurtje en een 50-tal mensen daagde op voor een korte wandeling door het centrum. Toen de groep arriveerde aan het gemeentehuis, was deze naar eigen zeggen aangegroeid tot ‘ongeveer 150 deelnemers’. De stoet ging niet uit van een politieke partij maar raadsleden Eddie Boelens (Groen) en Gerlant van Berlaer (SP.A) stapten wel mee op. Er waren ook vertegenwoordigers van 11.11.11, Onthaalgroep Vluchtelingen Grimbergen en enkele plaatselijke verenigingen 

Initiatiefnemer van de lichtstoet Frank Van Den Block liet duidelijk verstaan op wie hij de pijlen richt: “Op de nieuwe gemeenteraad trad het 'Vlaams Belang Light' aan onder de naam 'Vernieuwing'. Ik vrees dat Grimbergen de volgende 6 jaar veel minder warm en solidair zal worden. We roepen het bestuur op een duurzaam en sociaal beleid te voeren voor een open, solidaire en gastvrije gemeente waar iedereen zich kan en mag thuis voelen."

Kersvers schepen voor ruimtelijke ordening, wonen en integratie Bart Laeremans (Vernieuwing) reageert: "Ik ben al 4 jaar niet meer bij Vlaams Belang. Onze lokale partij Vernieuwing heeft net heel veel sociale accenten voor een warm Grimbergen. Iedereen kan dat programma inzien. Nu zo protesteren, vind ik jammer. Wij zullen wel degelijk mensen die het nodig hebben, ondersteunen en blijven ondersteunen."

Op de eigenlijke gemeenteraad na afloop was er nog een incident toen alle zes raadsleden van Groen het woord wilden nemen maar dat na drie interventies niet langer kregen van gemeenteraadsvoorzitter Martine De Coppel (Vernieuwing) omdat volgens haar telkens hetzelfde gezegd werd.