wateroverlast5.png

Londerzeel wil watersnood alsnog laten erkennen als ramp

woe 20 jan 2016

Londerzeel gaat de gegevens uit zijn eigen weerstation gebruiken om de overstromingen van vorig weekend toch als ramp erkend te krijgen. Op die manier kunnen de inwoners alsnog een beroep doen op het Rampenfonds. Dat zegt Nadia Sminate (N-VA), de burgemeester van Londerzeel. 

Gisteren had het KMI laten weten dat de neerslag nergens uitzonderlijk was en de wateroverlast dus wellicht niet erkend zal worden als ramp. Maar Dirk Keymolen, majoor bij de brandweerzone Vlaams-Brabant West, is het daar niet mee eens. “Normaal valt er in Londerzeel op jaarbasis zo’n 500 liter. 2016 is intussen 20 dagen oud en we merken dat er nu al 98 liter water is gevallen. Dat is dus al een vijfde van wat er normaal op een heel jaar zou mogen vallen”, aldus Keymolen.

Voor deze cijfergegevens baseert de brandweer van Londerzeel zich op het eigen weerstation dat zo’n zes jaar geleden werd gebouwd. Deze gegevens wil de gemeente nu gebruiken om de wateroverlast van vorige week te laten erkennen als ramp. “Ik denk dat in Londerzeel niemand gaat ontkennen dat de situatie heel uitzonderlijk was. Het is meer dan 5 jaar geleden dat we een dergelijke situatie hebben meegemaakt. Dus we hopen dat we alsnog een kans maken”, verduidelijkt burgemeester Nadia Sminate.

De criteria van het Rampenfonds zijn uiteraard heel streng. “Om erkend te worden moet er binnen de 24 uur minimum 60 liter water gevallen zijn. Vrijdagmorgen was er al 42 liter gevallen en nadien heeft het nog een ganse dag geregend. Dus ik denk dat we wel in de buurt van die 60 liter gaan uitkomen”, aldus Keymolen.

In totaal werden vorig weekend in Londerzeel zo’n 60 huizen getroffen. Als het rampenfonds niet zou tussenkomen, kunnen de bewoners nog altijd een beroep doen op hun brandverzekering. Al is die in België niet verplicht.