ba2.jpg

Luchthavenburgemeesters niet opgezet met actieplan geluidshinder van Schauvliege

maa 18 jan 2016

Er zijn verschillende bezwaarschriften ingediend tegen het actieplan van Vlaams minister Schauvliege dat het omgevingslawaai rond de luchthaven moet beperken. In het plan staan scenario's om minder geluidsoverlast te bezorgen voor de omwonenden. De meest opvallende maatregelen zijn de invoering van een algemeen bouwverbod op bepaalde bouwgronden én het opleggen van strenge isolatienormen.

Omwonenden van de luchthaven en georganiseerde actiecomités klagen geregeld over vliegtuiglawaai. Europa verplicht Vlaanderen dan ook om een actieplan op te stellen waarin scenario's staan die de geluidsoverlast kunnen beperken. De beste maatregel voor minder klagende bewoners is natuurlijk een bouwstop invoeren in bepaalde zones. “Eén van de mogelijkheden is dat bestaande woonuitbreidingsgebieden niet meer ontwikkeld worden. We doen dat trouwens ook op andere plaatsen in Vlaanderen”, verduidelijkt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu.

Of ook bestaande huizen onteigend zullen worden, staat niet in het ontwerpplan van Schauvliege. Maar de burgemeesters rond de luchthaven vrezen het ergste. “Als er op bouwgronden niet meer mag gebouwd worden of als huizen niet meer mogen verbouwd worden, dan krijg je een tweede Doel”, zegt Kurt Ryon, de burgemeester in Steenokkerzeel. Maar dat mag volgens minister Schauvliege niet de bedoeling zijn. In het voorlopige actieplan staat ook dat nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan strenge isolatienormen. Ook daar zijn de burgemeesters rond de luchthaven niet mee opgezet.

Minister Schauvliege hoopt het definitieve actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven tegen het voorjaar klaar te hebben.