ba_controle2.jpg

Luchthaveninspecteurs dreigen met acties

maa 22 jun 2015

Vanmorgen voeren de luchthaveninspecteurs van Brussels Airport Company een ludieke actie aan de inkomhal van de luchthaven van Zaventem. Ze eisen duidelijkheid van minister Galant over hun statuut en de manier van werken. Als er niet snel duidelijkheid komt, volgen er acties. 

Onder het motto ‘deze vlieger gaat niet op’ vragen de luchthaveninspecteurs steun van de reizigers om hun veiligheid op een correcte en onafhankelijke manier te kunnen waarborgen. Maar sinds de privatisering van Brussels Airport Company is er enige onduidelijkheid over het statuut en de werkwijze van de luchthaveninspecteurs. Uit de diverse parlementaire besprekingen blijkt duidelijk dat de wetgever wil dat de luchthaveninspectie onafhankelijk kan opereren zonder inmenging van de luchthavenuitbater. Sindsdien worden de opdrachten gedirigeerd door het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart (DGLV).

Maar met het verhoogde terreurdreigingsniveau 3 sinds 15 januari 2015 bleek dat er geen instructies kwamen van het Directoraat-Generaal. Bevoegd minister Galant werd intussen op de hoogte gebracht van deze problematiek. Om de vele onduidelijkheden weg te werken werd er een werkgroep opgericht. Maar de luchthaveninspecteurs werden totnogtoe niet bij het overleg betrokken.

“Luchthaveninspecteurs zijn zich nochtans zeer goed bewust van de gevaren die hun job dagelijks met zich meebrengen en wensen niet als ‘schietschijf’ te dienen. Anderzijds wordt wel van hen verwacht dat ze de luchthavenactiviteiten op een veilige manier laten verlopen met respect voor de afgesproken procedures en regels”, verduidelijkt Bart Neyens van de christelijke vakbond. “Maar bij de afhandeling van de VIP-vluchten van de staatsleiders, zijn wij er niet van overtuigd dat de veiligheid – noch van werknemers, noch van de passagiers - steeds op de eerste plaats kwam in de afgelopen periode”, stelt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB.

De luchthaveninspecteurs vragen nu dringend overleg om de regels en procedures te kunnen toepassen in het belang van de veiligheid. Bovendien willen ze hierbij geen inmenging van luchthavenuitbater Brussels Airport. De luchthaveninspecteurs zijn het wachten op een politiek antwoord beu en organiseren daarom vanmorgen een ludieke actie. Maar als er niet snel duidelijkheid komt, zal het gemeenschappelijk vakbondsfront ACLVB – ACOD een stakingsaanzegging indienen vanaf 29 juni 2015. En dan zijn syndicale acties niet uitgesloten met de nodige hinder voor de reizigers.