Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Maandag worden Vlaams-Brabant en Brussel lam gelegd

Maandag worden Vlaams-Brabant en Brussel lam gelegd

Maandag worden Vlaams-Brabant en Brussel grotendeels lam gelegd door de laatste provinciale actiedag van de vakbonden. 

Onder meer op de luchthaven van Zaventem zal massaal het werk neergelegd worden. Dat laten de verschillende vakbonden weten.  Brussels Airlines heeft om die reden al 64 vluchten geschrapt. Thomas Cook laat zijn vluchten vertrekken vanuit het Noord-Franse Rijsel.  Ook Jetairfly wijkt uit naar de regionale luchthavens van Oostende, Charleroi en Luik.  De lange afstandsvluchten van Jetairfly zullen vertrekken vanuit Amsterdam en Schiphol. In totaal werden al 156 van 576 vluchten op Brussels Airport geannuleerd, aldus de luchthavenuitbater. Voorts worden er blokkades verwacht op de toegangswegen naar Brucargo.

Bij de NMBS, De Lijn Vlaams-Brabant en de MIVB in Brussel hebben de vakbonden aangekondigd dat ze het hele netwerk zullen platleggen.  Reizen met het openbaar vervoer wordt dus moeilijk. Reizigers wordt aangeraden om op zoek te gaan naar andere transportmiddelen. Ook zullen de acties bij de NMBS elders in het land een weerslag hebben op de dienstregeling.  Volgens De Lijn Vlaams-Brabant zullen de acties voornamelijk voelbaar zijn in het Pajottenland en in de regio Overijse. Elders zal er naar schatting 1 op de 10 bussen uitrijden. Voor meer informatie over de dienstverlening kan je terecht op www.belgianrail.be , www.delijn.be en www.mivb.be .

Ook in andere sectoren is er volgens de bonden een grote stakingsbereidheid.  Zo zal er maandag geen post bedeeld worden. De bonden verwachten ook acties bij verschillende bankagentschappen, bij handelszaken zoals Delhaize en Mediamarkt en in de industriële sector. 

Wat betreft de kinderopvang en het onderwijs is het moeilijker om een voorspelling te maken. De ziekenhuizen en de rusthuizen zullen waarschijnlijk op een weekendregeling overschakelen.  

Met deze provinciale actiedag willen de vakbonden hun ongenoegen duidelijk maken over het federaal regeerakkoord. Het regeerakkoord noemen ACV, ABVV en ACLVB schadelijk voor de economische groei en de werkgelegenheid.  Volgens hen trekt het akkoord ook vooral de kaart van de werkgevers en de rijken.  Werknemers en mensen die leven van een uitkering moeten hiervoor een zware prijs betalen, aldus de bonden.