uplace_10.jpg

Machelen reanimeert Uplace

don 20 jun 2019

Machelen stelt morgen de nieuwe plannen voor die het heeft met de site waar Uplace zou komen. De plannen die Grimbergenaar en toparchitect Alexander D'Hooghe heeft uitgewerkt zijn veel kleiner dan het oorspronkelijke winkelcomplex. Zo is er geen plaats meer voor een kantoortoren en bioscoopcomplex.

Eind 2017 vernietigde de Raad van State een tweede keer de ruimtelijke plannen van Uplace. De Vlaamse Regering gaf daarop de gemeente Machelen - nog altijd voorstander van het project - de kans om zelf een project voor de site uit te werken. Machelen deed daarvoor beroep op Alexander D'Hooghe, die als Vlaamse intendant het dossier van de Oosterweelverbinding uit het slop kon trekken.

De toparchitect komt uit Grimbergen en kent de regio goed. Hij werkte de voorbije maanden in de schaduw aan nieuwe plannen. D'Hooghe zat rond de tafel met alle actoren en betrokken partijen en werkte een project uit dat tegemoet moet komen aan de kritieken op Uplace. Er werd vooral gevreesd voor de leefkwaliteit en mobiliteitsproblemen.

Morgen stelt Machelen de hertekende plannen uit. Opvallend is dat de naam Uplace wegvalt en het project voortaan als Broeksite door het leven gaat. De plannen moeten ook beter aansluiten op het masterplan waarvan het winkelcomplex deel uitmaakt. Onder meer het nieuwe ziekenhuis van Vilvoorde behoort ook tot dat masterplan.