couscous.jpg

Machels gekruid (afl.1 - Sami): Marokkaanse couscous

don 17 sep 2020

In de eerste aflevering van 'Machels  gekruid' genieten we van een heerlijke Marokkaanse couscous. Ook benieuwd van naar het geheime recept van Sami Ghazlani? Dat treft! Want hieronder verklapt hij alle ingrediënten en de bereidingswijze. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • Vlees (lam of kalf naar keuze) bij voorkeur van de schouder. 500 gr
  • Griesmeel fijn. 300 gr
  • Tomaten puree geconcentreerd. 50 gr
  • Ajuin 1 stuk. 150 gr
  • Tomaat 1 stuk. 150 gr
  • Wortelen 2 stuks. 200 gr
  • Courgetten 1 stuk.   200 gr
  • Pompoen een halve. 200 gr
  • Raap 2 stuks. 150 gr
  • Kickererwten. 100 gr
  • Witte-kool een kleine stuk van 200 gr.
  • Prei 1 stuk van 150 gr.
  • Zout 2 kl (koffie lepel)
  • Peper 1 kl
  • Kurkuma 1 kl
  • Gember 2 kl
  • Komijn 1kl
  • Pikante gemalen (hoeveelheid zelf te bepalen)
  • Olijf olie 20 cl
  • Coriander 20gr
  • Peterselie 10gr
  • Heetwater 1l

 

Bereiding:

  • Alle groenten schillen en schoonmaken dan snijden in grove stukken behalve ajuin en tomaten in kleine stukjes, peterselie en koriander samenbinden met een culinaire draad.
  • Zet vlees, ajuin, alle kruiden en 10 cl olie in de onderste gedeelte van de pan en laten stoven gedurende 5 min dan voeg en de tomaat erbij laat dan alles nog aanstoven tijdens +/- 7 min.
  • De witte-kool, de tomaten puree en de peterselie-koriander bot erbij zetten, voeg 750 ml water bij en breng alles aan de kook zo’n 25 min.
  • Voeg de couscous in een grote diepe kom, voeg zout en olijf olie toe. Meng en wrijf het goed samen met je handpalmen. Giet een beetje bij beetje water toe en wrijf het goed samen. Laat het zo staan zodat de couscous het water absorbeert (dit zorgt ervoor dat het in formaat verdubbeld en zacht wordt).
  • Vul het stoommandje (de bovenste deel van de pan) met couscous .
  • Daarna voegen wij raap, wortelen en prei toe in de onderste gedeelte van de pan dan zetten de couscous pan op en bedek het met de deksel laat het zo’n 25 minuten stomen.
  • Als de 25 minuten voorbij zijn zetten wij de courgetten en de pompoen bij in de pan.
  • Schep de gestoomde couscous met een lepel (gebruik niet je handen, tenzij het is afgekoeld). Couscous heeft een absorberend vermogen en om het nog zachter/lekkerder te maken besprenkel je het nog eens met water en olie. De couscous absorbeert het water voor een tweede keer. Wrijf de korrels los van elkaar met je handen en schep het in het stoommandje. Bedek het met nog eens met de deksel en laat het stomen voor zo'n 20 minuten.
  • Voeg wat van de groenten saus toe aan de kikkererwten in een aparte pan. Breng zo’n 10 tot 15 minuten aan de kook. Ga je voor de verse kikkererwten (wat ik zeker aanraad) laat het dan een nachtje inweken, de volgende dag kook je de erwten in water voor zo’n uur. Giet het af en kook de kikkererwten verder in de saus.
  • Het is klaar om geserveerd te worden. Voeg de couscous in een ruime kom/bak. Giet wat van de groenten en vlees saus toe (bepaal zelf hoeveel saus je gebruikt). Meng alles goed samen tot een geheel.
  • Verdeel de couscous over een grote schaal en maak er een hoopje van. Gebruik een schuimspaan om de groenten, kip en kikkererwten op de couscous te plaatsen.

Smakelijk

Wil je meer te weten komen over Sami? Bekijk hier opnieuw de kennismakingsaflevering.