mark_demesmaeker.jpg

Mark Demesmaeker mag Rusland niet meer in

zat 30 mei 2015

Mark Demesmaeker, gemeenteraadslid in Halle en ook Europarlementslid voor N-VA, mag Rusland niet meer binnen. President Poetin heeft hem samen met onder andere oud-premier Guy Verhofstadt op een 'zwarte lijst' gezet. 

Het was Mark Demesmaeker zelf die het inreisverbod naar Rusland op twitter zette:

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"30936","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"133","width":"610"}}]]

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"30937","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"598","width":"610"}}]]

 

Volgens de Russische autoriteiten is de lijst dus een reactie op de maatregelen die de Europese Unie heeft uitgevaardigd na de inmenging van Rusland in Oekraïne.

Toch is het duidelijk dat Rusland vooral die Europarlementsleden viseert die zich openlijk kritisch hebben uitgelaten over Rusland. Mark Demesmaeker was de voorbije maanden al verschillende keren in Oekraïne en nam telkens een heel duidelijk standpunt in tegen de Russische betrokkenheid in het conflict dat in Oost-Oekraïne woedt. Hij stond, net als Verhofstadt, ook op het podium van het Maidan-plein in Kiev tijdens de protesten tegen toenmalig president Janoekovitsj, die door Rusland werd gesteund.

Premier Charles Michel eist dat Rusland het inreisverbod van de Europarlementsleden onmiddellijk weer intrekt.