Meer patrouilles en camera's op snelwegparkings in Vlaams-Brabant

woe 25 nov 2020

De provincie Vlaams-Brabant heeft een plan klaar om de snelwegparkings beter te beveiligen.  Transmigranten gebruiken ze vaak om aan boord van vrachtwagens te kruipen. Vijf snelwegparkingskrijgen daarom een omheining en camerabewaking.

De Vlaamse regering maakt volgend jaar 1,8 miljoen euro vrij voor infrastructurele verbeteringen aan de snelwegparkings in onze provincie.  De provincie werkte verder een brede, gecoördineerd aanpak uit. Op vijf snelwegparkings komen camera’s en omheining die transmigranten moeten afschrikken. Verder zal er ook meer gepatrouilleerd worden.

“Het contract met de bewakingsfirma’s wordt verlengd zodat ze in samenspraak met de federale wegpolitie kunnen patrouilleren”, gaat Spooren verder. “De snelwegparkings afsluiten is geen optie. Het zou het probleem enkel verplaatsen naar andere dienstenzones of naar de dorpskernen, omdat chauffeurs nu eenmaal de wettelijke rij- en rusttijden moeten respecteren.”

De federale wegpolitie en de lokale politiezones hebben beloofd om meer in te zetten op het probleem. “Ik hoor van burgemeesters en korpschefs dat de problemen zich niet beperken tot de parkings op zich, maar dat transmigranten via de dorpskernen en omliggende woonwijken de snelwegparkings bereiken. De lokale politiezones zullen vaker patrouilleren langs de  trajecten die ze afleggen”, besluit Spooren.