file.png

Meerderheid werknemers verkiest treinabonnement boven bedrijfswagen

woe 17 sep 2014

Zes op de tien Vlamingen die in Brussel werken, willen liever een treinabonnement dan een bedrijfswagen. Dat blijkt uit een rondvraag van SD Worx, de firma die de personeelszaken beheert van heel wat bedrijven. SD Worx deed de rondvraag naar aanleiding van de week van de mobiliteit. 

De werknemer die in en rond Brussel werkt is de file grondig beu. Zo erg zelfs dat zes op de tien werknemers willen afzien van een bedrijfswagen. Dat blijkt uit een rondvraag van SD Worx, dat 2500 werknemers ondervroeg.  “Dus de bereikbaarheid van een potentiële werkgever is zeer belangrijk voor de werknemer”, zegt Kathelijne Verboomen van SD Worckx.  Anderzijds blijkt ook uit het onderzoek dat mensen die niet in of rond Brussel wonen toch wel snel voor een bedrijfswagen kiezen als ze lange afstanden moeten afleggen. 

Met een zogenaamd mobiliteitsbudget kan de werknemer een vastgelegd bedrag uitgeven aan verschillende vervoersmiddelen.  Voor de werkgever blijft dat een budget-neutrale kwestie omdat het verwerkt wordt in het loonpakket.  Het voordeel voor de werknemer is dat hij zijn mobiliteitsbudget vrij kan besteden aan bijvoorbeeld een treinabonnement, een fiets of een kleine bedrijfswagen, aldus Kathelijne Verboomen. 

Zowel werknemers als werkgevers zijn gewonnen voor het idee. Toch is het nog altijd wachten op een wettelijk kader. Pas dan kan het mobiliteitsbudget een volwaardig alternatief worden voor de bedrijfswagen.