Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Megaproces tegen bende autodieven gestart

Megaproces tegen bende autodieven gestart

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is het proces ingeleid tegen 79 vermoedelijke leden van een grote criminele organisatie. De bende was gespecialiseerd in oplichting met voertuigen en werd opgerold na de grootste politieactie in 20 jaar tijd.

In mei 2019 vielen 1.200 mannen en vrouwen van de federale en lokale politie binnen op verschillende locaties. In onze regio waren er huiszoekingen in Roosdaal, Asse, Vilvoorde, Meise en Sint-Pieters-Leeuw. De huiszoekingen vonden voornamelijk plaats in kampen van woonwagenbewoners. De politie nam 90 woonwagens, 91 wagens, 34 gebouwen, juwelen, 23 luxe-horloges, 1 miljoen euro en een resem vuurwapens in beslag.

De dievenbende wordt verdacht van meer dan zeshonderd feiten en zou zo’n 6,5 miljoen euro verdiend hebben. Volgens het federaal parket zou de bende honderden slachtoffers hebben gemaakt toen die hun wagen verkochten. De zogenaamde kopers betaalden de voertuigen met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren. Het geld werd nooit op hun bankrekening gestort. De bendeleden waren dan al lang verdwenen en de auto was naar het buitenland verscheept.

In het totaal staan 79 beklaagden terecht. Zij moeten zich verantwoorden voor lidmaatschap van een criminele organisatie, oplichting, witwassen en heling. Op 4 november zullen de pleitdata worden vastgelegd. Het proces zal waarschijnlijk een tweetal maanden duren.