roger_heyvaert_bij_stort.jpg

Meise moet eigen illegaal gemeentestort opruimen

zat 20 jun 2015

Meise moet een stortplaats in de te ontwikkelen bedrijvenzone aan de Patatestraat in Westrode helemaal opruimen. Dat heeft de Afdeling Milieu-inspectie van de Vlaamse overheid beslist. Kostprijs: 92.000 euro. Maar dat bedrag kan nog oplopen.

Gemeenteraadslid Roger Heyvaert (Open Vld) kaartte op de laatste gemeenteraad het illegaal stort in Westrode aan. “Het kan toch niet zijn dat de gemeente jarenlang illegaal afval stort op grond van de intercommunale Haviland vlak naast de A12 aan de Patatestraat. De gemeente mag hiervoor dan wel een overeenkomst hebben met eigenaar Haviland. Maar wat de milieuwetgeving betreft, is dit absoluut niet toegelaten”, aldus Heyvaert.

De voormalige burgemeester vindt het ook niet kunnen dat huidig schepen van Financiën Willy Kerremans (N-VA) enkele jaren geleden als oppositieraadslid dit nog aankaartte toen het stort nog achter de gemeenteloods op de Veilinglaan lag. Ook toen werd bevolen om het stort op te ruimen. Maar omdat de gemeente hiervoor geen geld had werd ervoor gekozen om het 'tijdelijk' stort te verplaatsen naar Westrode.

In Westrode dumpte de gemeente volgens Heyvaert onder meer boomstronken, tegels, slib, houtsnippers, asfalt en vervuilde grond. “Dit is ronduit schandalig', aldus het gemeenteraadslid

Gemeente werkt aan een oplossing

Volgens schepen van Financiën Willy Kerremans is er intussen een oplossing in de maak. “Er komt een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) om het groen- en ander afval aan de gemeenteloods op de Veilinglaan in containers op te slagen”, aldus Kerremans. Ook schepen van Milieu Paul Van Doorslaer (N-VA) nuanceert het hele verhaal. “Momenteel is een externe firma bezig met de hopen af te voeren. Alles wordt gestockeerd in containers aan de loods, waarvoor een definitieve oplossing met het RUP komt. Voor de afvoer is 92.000 euro voorzien in het budget. Indien dat onvoldoende zou zijn, komt er een budgetwijziging”, verduidelijkt Van Doorslaer.

De schepen ontkent ook dat het om een vervuilde site gaat. Volgens hem gaat het om een overslagplaats. Inwoners konden er tot voor kort gratis houtsnippers halen. “We hebben dus geen geheimen te verbergen. We hadden een huurcontract met Haviland dat om de zes maanden werd verlengd voor een tijdelijk overslaggebied van groen- en ander materiaal -zoals grond of stenen- die de gemeente moet stockeren. Die materialen worden overigens gebruikt door de technische dienst”, nuanceert Van Doorslaer.

Eenmaal de site aan de Patatestraat geruimd is, moet de grond nog gesaneerd worden. Op de site bevinden zich ook asbestbuizen maar die werden er volgens de gemeente achtergelaten door een sluikstorter. Maar ook die zullen door de gemeente opgeruimd worden.