radiclisering2.jpg

Meldpunt kreeg al 200 vragen rond radicalisering

din 15 dec 2015

Na de recente aanslagen in Parijs zijn er bij het centraal meldpunt voor het onderwijs al zo’n 200 vragen binnengekomen rond radicalisering bij jongeren. Dat heeft Vlaams minister Crevits vandaag bekendgemaakt in de commissie Radicalisering in het Vlaams parlement. 

Na de aanslagen op Charlie Hebdo zijn er ook in het onderwijs heel wat maatregelen genomen om radicalisering bij jongeren te voorkomen. Zo werd er een meldpunt opgericht waar scholen en centra voor leerlingenbegeleiding terecht kunnen met vragen rond radicalisering. Met succes. “In de nasleep van de recente aanslagen in Parijs werd het aanspreekpunt 200 keer geconsulteerd. Dat betekent dat men het meldpunt intussen kent. Het wordt ook steeds vaker geconsulteerd”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. 

Er zijn ook tal van andere maatregelen opgestart om scholen en leerkrachten zo goed mogelijk te begeleiden wanneer één van hun leerlingen zou radicaliseren. Zo zijn er richtlijnen ontwikkeld voor eerstelijnsmedewerkers, is er een draaiboek opgesteld wat leerkrachten bij mogelijke radicalisering moeten doen en wie ze moeten contacteren, is er een uitwisselingsplatform voor materiaal, tips rond signaalherkenning, aanpak en hulpkanalen.