zonsverduistering.jpg

Mercurius in Halle en MIRA in Grimbergen klaar voor zonsverduistering

don 19 maa 2015

Vandaag zal er opnieuw een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvinden. Onder meer bij Sterrenkundevereniging Mercuris in Halle en bij de volksterrenwacht MIRA in Grimbergen kan je die op een veilige manier beleven.

Voor de totale eclips moet u naar Spitsbergen of de Faeröer-eilanden. In ons land moeten we genoegen nemen met een gedeeltelijke zonsverduistering. 

Bij een zonsverduistering kom de maan tussen de aarde en de zon te staan. We hebben het dan over een zonsverduistering maar in werkelijkheid is het dus de aarde die verduisterd wordt. Want doordat de zon de aarde, de maan en de zon op één lijn staan, werpt de maan haar schaduw op onze planeet. Het lijkt dan of de maan de zon bedekt. Maar ook dat is maar schijn. De zon is immers 400 keer groter dan de maan maar staat ook verder.

Zonsverduistering in onze regio

Naar aanleiding van de eclips worden er op verschillende locaties activiteiten georganiseerd. Zo plaatst de Sterrekundevereniging Mercurius uit Halle morgen 5 zonnekijkers op het Stationsplein. Voorts worden er eclipsbrillen ter beschikking gesteld. Meer info vind op www.astronomie.be/mercurius.halle

Uiteraard heeft ook de volksterrenwacht MIRA in Grimbergen alles in gereedheid gebracht en alle vrijwilligers opgetrommeld om iedereen op een veilige manier te laten genieten van de zonsverduistering. 

Zo kan je de eclips waarnemen met verschillende telescopen waaronder de heliostaat die een reuzengrote zon zal laten zien. Er is een multimediavoorstelling voorzien over zonsverduisteringen. En er zijn ook live-beelden van de zonsverduistering. Alles wordt immers digitaal opgenomen. Mensen kunnen de eclips ook volgen op www.mira.be .