Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Milieuproject SilvaTerra in de bres voor Zoniënwoud

Milieuproject SilvaTerra in de bres voor Zoniënwoud

Milieuproject SilvaTerra, naar de Latijnse woorden voor ‘bos’ en ‘aarde’, verenigt een aantal gemeentebesturen en burgemeesters uit de regio rond het Zoniënwoud. De essentie van het initiatief: het versnipperde beukenwoud opnieuw verbinden.

 

Acht gemeenten - waaronder Hoeilaart, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode hebben vandaag het samenwerkingsverband SilvaTerra ondertekend. Dat project wil 15 kilometer van het Oostelijke deel van de Ring tussen Wezembeek-Oppem en Waterloo overkappen of ondertunnelen. Volgens de initiatiefnemers is de infrastructuur die een eeuw geleden in het woud werd aangebracht, voor het verkeer van auto’s en treinen, vandaag vooral een zorgenkind geworden voor het milieu. Hoeilaarts burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) verwoordt het in zijn mededeling als volgt: “We zien dat die infrastructuur een zware en negatieve impact heeft op de dieren, de planten en de mensen in en rond het Zoniënwoud. De uitstoot van CO2, dieren die overreden worden, lawaaihinder, fijn stof, om nog te zwijgen van de biodiversiteit die zeer snel achteruit gaat.”

Het milieuproject SilvaTerra wil het Zoniënwoud opnieuw verbinden. “Concreet willen we 250.000 vierkante meter van de Ring rond Brussel volledig teruggeven aan het Zoniënwoud door dit deel te ondertunnelen en te overkappen. Dit biedt heel wat kansen voor de regio en haar 300.000 inwoners.”

Meer details over het project verneemt u in ons nieuws.