belgocontrol_2.jpg

Minister Galant wil grondig onderzoek naar storing Belgocontrol

8 jaar geleden

Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) vindt een storing zoals die gisteren bij Belgocontrol plaatsvond onaanvaardbaar, zowel voor de reizigers als voor de luchtvaartmaatschappijen en voor de economie van ons land. Ze wil dat er grondig onderzocht wordt wat er precies gebeurd is.

 

Minister Galant riep gisteravond nog een crisisvergadering bijeen. Na afloop daarvan beval ze een grondig onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan.

Problemen ontstaan na test noodgeneratoren

Volgens Dominique Dehaene, woordvoerder bij Belgocontrol, zijn de problemen ontstaan tijdens een test op de noodgeneratoren. Tijdens die test hebben de noodgeneratoren een stroomstoot en overspanning gegenereerd die zowel de operationele systemen als het noodsysteem aangetast hebben. Maar iedereen wil nu weten waarom een doodgewone test het hele luchtverkeer kon platleggen.

Problemen slepen nog dagen aan 

Gisteravond en vannacht mochten vliegtuigen lager dan normaal opstijgen en landen om een deel van de achterstand in te halen. Op dit moment draait Belgocontrol uit voorzorg op 75% van zijn capaciteit en dat zal ook de komende dagen zo blijven. Op de luchthaven van Zaventem heeft dat tot gevolg dat een derde van alle vluchten 15 tot 30 minuten vertraging heeft. Vanochtend zijn ook nog ongeveer tien vluchten helemaal afgelast.

De problemen zullen nog enkele dagen aanslepen. Brussels Airport raadt reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor ze naar de luchthaven komen. Die luchtvaartmaatschappijen moeten hun schade nog opmeten. Om te weten op wie ze die schade kunnen verhalen wachten ze het onderzoek af dat minister Galant heeft bevolen.