nmbs_kapelle-op-den-bos.jpg

Morgen wellicht hinder bij De Lijn, MIVB en Bpost

woe 5 nov 2014

Door de betoging morgen in Brussel zal er wellicht hinder zijn bij onder meer De Lijn Vlaams-Brabant, de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en Bpost.  De vakbonden protesteren morgen in de hoofdstad tegen de besparingsplannen van de Vlaamse en federale regering.

De Lijn verwacht dat heel wat personeelsleden zullen deelnemen aan de nationale betoging.  De Lijn gaat vandaag een rondvraag organiseren om de hinder al in kaart te brengen.  Maar wat de concrete gevolgen zullen zijn, valt moeilijk te voorspellen.  De Lijn raadt daarom reizigers aan om vooraf www.delijn.be te raadplegen.  Op de website zal vanaf 6u per provincie een overzicht worden gegeven van de problemen.  Bij de vorige nationale actie, begin 2013, reed een derde van de voertuigen niet uit. 

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wordt verwacht dat ongeveer de helft van de voertuigen zal uitrijden.  Vorig weekend werd nog verklaard dat het volledige MIVB-netwerk zou worden platgelegd maar dat bericht wordt nu genuanceerd door de bonden.   

Ook bij het spoor zijn de gevolgen moeilijk te voorspellen.  De bonden melden dat er de eerstkomende weken geen acties worden gehouden die spoorreizigers rechtstreeks treffen.  Donderdag legt de NMBS zelfs extra treinen in naar Brussel.  Voor de gelegenheid worden er ook evenementen-tickets verkocht waardoor sporen naar Brussel goedkoper wordt.

Ook de postverdeling zal hinder ondervinden, dat blijkt een rondvraag bij de lokale vakbondsverantwoordelijken in onze regio.  Volgens hen is de actiebereidheid bij het personeel zeer groot. 

De socialistisch vakcentrale ABVV roept intussen de werkgevers op om opnieuw het sociaal overleg op te starten.  Dat doen ze in een advertentie in de kranten De Tijd en L’Echo.  Volgens de vakbond vindt geen enkele syndicalist het fijn om de werking van een onderneming te verstoren.  Maar als er geen sociaal overleg, hebben de vakbonden naar eigen zeggen weinig keuze.