ba_5.png

MR wil vliegtaks van minstens 10 euro voor elke vlucht boven Brussel

don 10 sep 2015

De MR wil een vliegtaks invoeren op alle vluchten die over Brussel gaan. Het basistarief zou 10 euro bedragen maar de taks zou verhoogd worden naargelang het geluidsniveau van het toestel en het tijdstip van de vlucht.

De taks zal betaald worden door de passagiers. Maar volgens de MR zal die dat nauwelijks of niet voelen. Fractieleider in het Brussels parlement Vincent Dewolf geeft een voorbeeld op LaLibre.be. "Op een vlucht met 102 passagiers, zal de taks overdag gemiddeld 82,5 euro bedragen en 's nachts 550 euro, waardoor de taks per passagier beperkt blijft tot 80 cent overdag en 5,5 euro 's nachts", aldus Dewolf.

Met de maatregel willen de Franstalige liberalen de geluidoverlast boven het Brussels Gewest terugschroeven. De opbrengsten van de maatregel zouden kunnen geïnvesteerd worden in het beter isoleren van de woningen en wijken die vaak overvlogen worden. De christendemocraten van CDH hebben het voorstel al afgesloten. Volgens Benoît Cerexhe, fractieleider in het Brussels parlement, zou bevoegd MR-minister Galant in het federaal parlement beter werk maken van een degelijk spreidingsplan waardoor de geluidsoverlast boven Brussel kan verminderd worden. 

Vliegtaks is oneerlijke concurrentie

Het actiecomité PRO Luchthaven Zaventem vreest voor oneerlijke concurrentie. “Deze vliegtaks stimuleert luchtvaartmaatschappijen om naar Luik én/of Charleroi te verhuizen ook al is de kost voor de reiziger en voor niet de maatschappij. Bovendien vliegt men nu al zeer weinig boven Brussel boven omwille van de boetes op overtredingen van de geluidsnormen”, zegt Bart Loones-Franck van het actiecomité. Volgens hem is het voorstel van MR-Brussel dan ook communautair getint en discriminerend voor Vlaanderen.