sterrewacht.jpg

Mysterieuze knal in Liedekerke mogelijk het gevolg van een meteoroïde

don 10 dec 2015

Wat was de mysterieuze knal vorige week boven Liedekerke en omstreken? Die vraag is al een hele week het gespreksonderwerp op sociale media. De knal had niets te maken met de werkzaamheden aan het station van Liedekerke of een straaljager die door de geluidsmuur ging. De nieuwste denkpiste ligt hoog boven de wolken.

Zondagnacht was in de buurt van Liedekerke een lichtflits te zien die gevolgd werd door een enorme knal. Op Facebook is het al dagenlang een hot item. Bij Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen hebben ze een vermoeden. Onze aarde bevindt zich dezer dagen namelijk in de Geminiden, een grote meteorenstorm. “Het zou dus best kunnen dat er een stukje puin uit de ruimte aan hoge snelheid in de atmosfeer terecht is gekomen. En mogelijk is het dat wat een aantal mensen gezien hebben. Want dat geeft meestal aanleiding tot een klank- en lichtspel.”, vertelt ons Francis Meeus van Volkssterrenwacht MIRA.

Een meteoroïde zou dus ook de knal kunnen verklaren. “Zo'n object komt aan een hoge snelheid in een gigantische zee luchtdeeltjes terecht. Daardoor gaat er een geweldige kracht op dat object ontstaan en riskeert het te exploderen”, aldus Meeus.

Bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel werd echter geen melding gemaakt van een vallende brok ruimtepuin. Volkssterrenwacht MIRA zoekt via radiogolven constant naar meteoroïden, kometen en ander ruimtepuin. Ook hier werd vorige week niets gedetecteerd. Maar dat is niet abnormaal omdat het fenomeen in Liedekerke zich mogelijk zo'n 100 kilometer boven de grond afspeelde. MIRA wil daarom alle mogelijke informatie verzamelen.

Wie iets gehoord of gezien heeft en wil meehelpen om het mysterie te ontrafelen, kan dus contact opnemen met MIRA via info@mira.be of via 02/269.12.80. Meer uitleg krijg je vanavond in het nieuws op RINGtv.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"39304","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]