brussels_airport.jpg

Na verkeersleiders dreigen bewakingsagenten met acties

din 2 apr 2019

De stakingsperikelen op Brussels Airport zijn nog niet voorbij. Daags nadat de verkeersleiders van Skeyes hun acties hebben opgeschort, dreigen de bewakingsagenten met acties.

De bewakingsagenten eisen betere lonen en vragen onder meer extra geld voor hun weekend- en nachtwerk. De directies van Securitas en G4S kwamen vorige week met voorstellen op de proppen, maar die vonden de vakbonden telkens onvoldoende. Als er tegen de donderdag geen oplossing is, dreigen acties vanaf vrijdag.

De acties zouden de luchthaven van Zaventem in chaos kunnen storten. Met de paasvakantie in het vooruitzicht staat Brussels Airport voor enkele drukke dagen. De luchthaven werkt daarom aan noodscenario's om de naar schatting 80.000 passagiers op tijd door de verschillende controles te krijgen.

De stakingen brengen de sector alvast grote schade toe. Dat zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde in Het Laatste Nieuws. "De opeenvolging van de stakingen is onze Belgische luchtvaarteconomie aan het kapotmaken. In oktober begon het met de bagaga-afhandelaars, nadien kwamen de verkeersleiders en nu de bewakingsagenten. De Belgische luchthavens worden alsmaar onbetrouwbaarder."