beek.jpg

Nergens is water zo vuil als in Vlaanderen

maa 23 maa 2015

Geen enkele van de 700 Vlaamse rivieren, kanalen of beken in Vlaanderen voldoet aan de Europese normen. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Dat melden van Het Nieuwsblad en De Standaard.

De Europese normen houden rekening met biologische factoren zoals de aanwezigheid van vissen en waterplanten maar ook met vervuilende chemische stoffen die worden teruggevonden. Van de lokale wateren is meer dan de helft er ronduit slecht aan toe. Een derde is ontoereikend en amper 16% scoort matig. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieu Maatschappij die de kranten van Het Mediahuis konden inkijken.

Ook elders in Europa is bedroevend gesteld met de waterkwaliteit. Maar Vlaanderen en Nederland zijn wel de slechtste leerlingen van de milieuklas.

Eén van de grote boosdoeners is nog steeds de landbouw. Ons water bevat immers heel wat stikstof en fosfor door de intensieve kweek van varkens en runderen. Voorts komt er nog steeds heel wat afvalwater in de beek of de ondergrond terecht.