Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe brandweerwagens Infrabel worden in mum van tijd blustreinen

Nieuwe brandweerwagens Infrabel worden in mum van tijd blustreinen

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft twee nieuwe brandweerwagens gekocht die zowel op de weg als op het spoor kunnen rijden. De brandweer van Zaventem en die van Brussel zullen ze in eerste instantie gebruiken voor interventies op de Diabolospoorverbinding.

De Diabolospoorverbinding tussen de luchthaven van Zaventem en Mechelen is al sinds 2012 in gebruik en heeft evacuatie-uitgangen en rookafvoersystemen. Deze twee voertuigen moeten de veiligheid nu nóg verhogen. Want de brandweer kan hierdoor sneller tussenkomen bij een incident op het spoor.

“Vroeger moest het brandweermateriaal eerst op een railvoertuig geplaatst worden.      Maar deze brandweerwagens kunnen niet alleen op weg maar ook op de sporen rijden.  En dat betekent een grotere tijdwinst”, vertelt Johan Schots van de Zaventemse brandweer. 

De mosterd voor deze brandweerwagens haalde Infrabel in Zwitserland waar men intussen op dit vlak al heel wat expertise heeft opgebouwd.  “Maar voor ons land is het een absolute primeur”, aldus woordvoerder Frédéric Petit.

De brandweerdiensten van Zaventem en Brussel krijgen er elk één ter beschikking. De wagens zijn uitgerust met alle noodzakelijke technische apparatuur. Er is ook zo’n 90 000 liter perslucht aanwezig en er zijn camera’s aanwezig die moeten helpen bij operaties in het donker of bij hevige rookontwikkeling.  Mogelijk worden de voertuigen binnenkort ook elders op het spoornet ingezet.