witse_school_halle610.jpg

Nieuwe methodeschool opent vanaf 2016 de deuren in Sint-Rochuswijk Halle

vrij 27 nov 2015

De school op de Albertsite in Halle, die 8 jaar lang fungeerde als decor voor de serie Witse, opent vanaf volgend schooljaar de deuren. Om dit mogelijk te maken zal de stad Halle een erfpachtovereenkomst sluiten met vzw De Winde. Het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Net als heel wat andere gemeenten in de Rand heeft het Halse basisonderwijs af te rekenen met een capaciteitsprobleem. Daarom krijgt Halle 2.100.000 euro extra subsidies van minister van Onderwijs Crevits, goed voor zo’n 232 plaatsen. Daardoor kunnen HHC Buiteling, GO! De Leerboom en Sancta Maria Lagere School binnenkort uitbreiden. Het stadsbestuur besliste toen ook om de Albertsite niet te verkopen maar in erfpacht te geven aan een onderwijspartner die er een nieuwe school wil starten. Het GO! en het vrije net toonden geen interesse in de gebouwen. Vzw De Winde daarentegen was al geruime tijd geïnteresseerd in de locatie en is dan ook, net als het stadsbestuur, verheugd dat er een akkoord is met het college van burgemeester en schepenen

Vzw De Winde bestaat uit een aantal leerkrachten en enthousiastelingen die op de Albertsite een volwaardige basisschool zullen oprichten. Het wordt een methodeschool waar kennis, kwaliteit, kunst, ecologie en beweging zullen vooropgesteld worden. Met de komst van de nieuwe school wordt het onderwijsveld in Halle ook uitgebreid want de Winde is aangesloten bij de FOPEM (Federatie van Onafhankelijke, Pluralistische, Emancipatorische Methodescholen). De Winde zal in eerste instantie starten met een kleuterafdeling en de eerste twee leerjaren van het lager onderwijs, en wil nadien verder uitbouwen.