Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Nieuwe naam voor Vlaamse eenheidslijst in Sint-Genesius-Rode

Nieuwe naam voor Vlaamse eenheidslijst in Sint-Genesius-Rode

De eenheidslijst waarmee de Vlaamse politici in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, heet dit keer "Engagement1640". Nu heet de Vlaamse fractie in de gemeenteraad nog "Respect". Over de samenstelling van de lijst is nog niets beslist.

De Vlaamse politici in Sint-Pieters-Leeuw vormen in oktober opnieuw een eenheidslijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in de faciliteitengemeente. De nieuwe naam wordt ‘Engagement 1640’, verwijzend naar de postcode van de gemeente. Volgens Mija De Greef, één van de initiatiefneemsters en ook bekend als pionier van De Gordel, engageert de lijst zich “voor een mandaat van maatschappelijke betrokkenheid,  morele verplichting tegenover alle mede-Rodenaren, ongeacht hun herkomst, geloof, thuistaal, huidskleur". De Greef wijst er ook op dat het woord 'engagement' ook voor Franstaligen dezelfde inhoudelijke betekenis heeft.

De actuele Vlaamse eenheidslijst Respect heeft in de gemeenteraad 8 zetels op 25 en door het systeem van rechtstreekse verkiezing één schepen. In 2012 trok Respect met Geertrui Windels, de vrouw van Herman Van Rompuy, als lijsttrekker naar de verkiezingen. Zij werd schepen, maar stapte enkele jaren later uit de lokale politiek. Ann Sobrie nam haar taak als schepen over. Rode wordt bestuurd door de Franstalige meerderheidsfractie IC-GB.