Nieuwe opdoffer voor Uplace

vrij 27 apr 2018

Uplace moet opnieuw een opdoffer verwerken. Het Grondwettelijk Hof vernietigt namelijk een Vlaams decreet dat een voorkeursbehandeling zou geven aan het winkelcomplex in Machelen. 

In 2016 voerde Vlaanderen nieuwe regels in voor de handelsvergunning. Die is tijdelijk en vervalt namelijk wanneer er gedurende een bepaalde periode geen economische activiteit is. Maar Vlaanderen vindt dat die handelsvergunning opgeschort kan worden als er langdurige procedures lopen tegen een project, wat bij Uplace al jaren het geval is.

Onder meer Vilvoorde trok naar Het Grondwettelijk Hof tegen het decreet, dat volgens de stad een voorkeursbehandeling geeft aan Uplace. Het Hof geeft Vilvoorde nu gelijk en vernietigt de retroactieve regeling in het Vlaamse decreet omdat er geen sprake is van “uitzonderlijke omstandigheden of dwingende motieven van algemeen belang.”

Volgens Vilvoords burgemeester Hans Bonte heeft Uplace nu geen enkele vergunning meer. Hij wil dat er snel duidelijkheid komt, want door de uitspraak ontstaat er meer en meer chaos. Want niet alleen het winkelcomplex, ook andere dossiers rond ruimtelijke projecten in de omgeving raken alsmaar verder geblokkeerd.