tram_meise.jpg

Nieuwe tramlijn A12 wordt aangelegd via westelijk tracé

din 8 sep 2015

De nieuwe tramlijn langs de A12 zal langs de westkant worden aangelegd. Dat tracé heeft altijd al de voorkeur genoten van De Lijn. Bovendien heeft een nieuwe studie duidelijk gemaakt dat dit een beter alternatief is dan een tramtracé langs de Oostkant. Het nieuwe rapport zal vanavond uit de doeken gedaan worden tijdens de gemeenteraad. 

Twee jaar geleden gaf de Vlaamse regering groen licht voor de sneltramverbinding Willebroek-Londerzeel-Meise-Brussel. Op basis van een tracéstudie en een kosten-baten-analyse werd beslist om het tracé langs de westkant  van de A12 aan te leggen. Op vraag van de gemeente Meise werd een bijkomende studie uitgevoerd naar het oosttracé.

“Maar ook dit bijkomend onderzoek bevestigt dat het beter is het westelijk tracé te kiezen en niet het oostelijk”, zegt Dominique Renders van De Lijn. “Het westelijk tramtracé is 12 miljoen goedkoper. Bovendien zullen zeker 30% meer reizigers er gebruik van maken dan van een tram  aan de oostkant”, aldus Renders.

Wel moeten er 11 huizen aan de Westkant onteigend worden. Maar ook voor het oostelijk tramtracé zouden er 6 woningen gesloopt moeten worden. Bovendien zouden bij een aanleg langs de oostkant zo’n 30 voor – en achtertuinen worden aangesneden, voornamelijk in de wijk De Nekker. Dat blijkt uit de nieuwe studie.

De Lijn houdt dus vast aan de beslissing van de Vlaamse regering om het Ruimtelijk Uitvoeringsplan op te maken voor het westelijk tracé in Meise. De inwoners van Meise worden eerstdaags via een brief op de hoogte gebracht.

Intussen protesteren buurtbewoners in Meise tegen de mogelijke onteigeningen. Al 450 gezinnen hebben een petitie ondertekend. (Lees ook: ‘Inwoners woedend over onduidelijkheid aanleg tramlijn langs A12’)