25633_trein3.jpg

'NMBS moet vervoersplan sneller evalueren en bijsturen'

don 5 feb 2015
 
Spoorwegmaatschappij NMBS moet haar nieuw vervoersplan sneller evalueren en bijsturen. Dat zegt Opwijks Kamerlid Inez De Coninck (N-VA). Uit een rondvraag bij 7000 treinreizigers blijkt dat 82% de nieuwe dienstregeling slechter vindt dan de vorige.
 
 
 

NMBS-topman Jo Cornu verdedigde gisteren in de Kamercommissie Infrastructuur het nieuwe vervoersplan. Door de nieuwe dienstregeling is de stiptheid in januari gestegen tot 90% en is het aantal afgeschafte treinen gehalveerd, zegt Cornu.  Onze reporter trok vanochtend naar het station van Liedekerke om reacties te sprokkelen bij de reizigers. En die waren niet mals voor de NMBS. Volgens verschillende pendelaars rijden er sinds de invoering van het nieuwe vervoersplan op 14 december veel minder treinen. Bovendien schaft de NMBS de treinen die nog overblijven regelmatig af.
 
Volgens N-VA-Kamerlid Inez De Coninck uit Opwijk moet de NMBS zijn vervoersplan beter evalueren. 'Ze hebben de structurele vertragingen ingepast in het nieuwe vervoersplan. Maar die zijn niet opgelost, die zijn ingecalculeerd. Een vertraging van minder dan vijf minuten vind je ook niet terug in de stiptheidscijfers omdat dat als normaal wordt beschouwd.' Het vervoersplan bijsturen duurt volgens de NMBS maanden. De Coninck is ervan overtuigd dat het sneller moet en kan.